İnsanlar islandlqlarını hiss edə bilirlərmi? Bir cismin yaş olub olmadığını deyə biləcəyinizi düşündüyünüz zaman bu sual qəribə görünə bilər, ancaq təfərrüatlara girdiyiniz zaman işlər çətinləşir. Twitter istifadəçisi @HannahPosted bu yaxınlarda öz izləyicilərinə insanların islanmağı aşkar etmək üçün birbaşa yolu olmadığını, bunun əvəzinə digər hisslərə güvəndiyini söylədi. Bu anlayış 2014-cü ildə aparılan bir araşdırmaya və o vaxtdan bəri insanın nəmlik qavrayışını araşdıran bir sıra digər tədqiqatlara əsaslanır.

2015-ci ildə bir tədqiqatçılar qrupu, “nəmliyi hiss etməyə (yəni hiqrosensasiya) xidmət edən rütubət reseptorlarının (yəni hiqroreseptorların) geniş şəkildə müəyyən edildiyi həşəratlardan fərqli olaraq” insanlarda belə bir qavrayışın olmadığını bildirdi: Xüsusi reseptorlar.” Tədqiqatın izah etdiyi kimi, insanların həqiqətən xüsusi su sensorları yoxdur. Bunun əvəzinə, bir komandanın 2014-cü ildə könüllülərin əlləri və qollarına müxtəlif stimullar yerləşdirməklə öyrəndiyi kimi, biz başqa qavrayışların birləşməsinə etibar edirik. Məsələn, təmasda olan cisimlərin temperaturu azaldıqca nəmlik hissi artır və bu, nəmliyi necə qəbul etməyimizdə temperaturun rol oynadığını göstərir. Bu araşdırmada həmçinin tüklü dərinin tüklü olmayan dərilərə nisbətən nəmliyə daha həssas olduğu və şişmə qan təzyiqi manşetindən istifadə edilərək sinirlər bağlandıqda yaşlığın matlaşdığı aşkar edilmişdir.

Araşdırmanın aparıcı müəllifi Dr. Davide Filingeri 2021-ci ildə Re:action jurnalına deyib: “Yaşlıq bizim yaşadığımız ən çox yayılmış hisslərdən biridir, buna görə də insanlar buna şübhə etmirlər”. Bir şey yaş olmayanda beyninizi yaş hiss etmək üçün aldada bilərsiniz və ya əslində bir şey yaş olanda beyninizi quru hiss etmək üçün aldada bilərsiniz “dedi. soyuqdur. Və ya lateks əlcəklər taxsanız və əlinizi suya batırsanız və sonra yenidən çıxarsanız, nəmlik dərinizə dəyməsə də, çox güman ki, əllərinizdə yaş hiss edəcəksiniz.” Tədqiqatlar göstərdi ki, “dəri yaşını hiss etmək üçün termal (yəni soyuq) və mexaniki sensor girişlərin multimodal inteqrasiyası baş verməlidir” deyə izah edir. “Funksional nöqteyi-nəzərdən bunu təsdiqləyir ki, A-sinir liflərinin aktivliyi selektiv şəkildə azaldıqda, qəbul edilən nəmlik dərəcəsi də əhəmiyyətli dərəcədə azalır. Mərkəzi emal baxımından bu, bütün stimulların eyni rütubət səviyyəsinə malik olmasına baxmayaraq, isti-yaş və neytral-yaş stimulların soyuq-yaş stimuldan əhəmiyyətli dərəcədə az yaş kimi qəbul edilməsi ilə təsdiqləndi.